Keresés
  • Spisák Dorottya

Saját vállalkozás egyetem után? - Lehetséges!

Frissítve: 2020. dec. 17.

Blogunk következő részében egykori tagunkkal, Várkoly Enci, közösségi média marketing szakemberrel beszélgettünk. Többek között elmesélte kalandos önismereti útját, míg rátalált az álom szakmájára, valamint rengeteg hasznos tapasztalatot és tippet osztott meg velünk a szabadúszó életformáról és a közösségi média marketingről.


Miért választottad a szociológia szakot középiskola után?


Valójában a szociológia szak nem volt túl megalapozott és megfontolt döntés, nagyon elveszettnek éreztem magam a gimi végén, nem igazán tudtam merre szeretnék tovább menni, nem tudtam melyik lenne az a szak, ami igazán hozzám passzolna. Nem voltam reál beállítottságú, mindig is a humán tárgyak érdekeltek. Kiválasztottam egy viszonylag szimpatikusnak tűnő szakot amire azt mondtam: na ez jó lesz! Végül tehát az az ELTE társadalmi tanulmányok, lényegében szociológia szakán kezdtem a tanulmányaimat, ami egy három éves szak volt.


Mikor kezdtél el orientálódni a marketing irányába?


Az egyetem első két évében nem igazán foglalkoztam azzal, hogy mi is szeretnék lenni, inkább sodródtam az árral. Emlékszem azonban, hogy volt egy nagyon meghatározott pillanat az életemben, amikor elmentem egy mesterszakos tájékoztatóra, ahol volt 5-6 szociológia szakon végzett hallgató és közülük egy volt csak, aki el tudott helyezkedni a saját területén, hozzáteszem az is statisztikai terület volt, mindenki más teljesen más pozíciókba került. Ekkor kezdtem el azon gondolkodni, hogy mivel is szeretnék foglalkozni. Ki szerettem volna próbálni valami teljesen új dolgot, így bukkantam rá egy fodrász szalon marketing gyakornoki programjára. Mivel a szépségipar mindig is közel állt hozzám, úgy gondoltam, hogy megpróbálom. Behívtak interjúra és szerencsére bekerültem a programba, így náluk dolgoztam fél évig. Nagyon megtetszett nekem ez a pozíció, a szövegírás a képszerkesztés a digitális marketing lehetőségek, és itt kezdett érdekelni az is, hogy lehet ilyen pályára kellene tovább mennem.

A szociológiát végül befejeztem, de közben már el is kezdtem a marketinggel foglalkozni. Abban is biztos voltam, hogy ha ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben, mindenképpen szükségem lesz egy szakképesítésre, így jelentkeztem a Budapesti Gazdasági Egyetem marketingkommunikáció felsőoktatási szakképzésére.


Hogyan sikerült már az egyetem alatt is építgetned a karrieredet? Mennyiben segített ebben az FMN?


Mindig is érdekelt a szépségipar, így megpróbáltam a továbbiakban is a szépségipari marketing területen maradni. Nem sokkal később kaptam egy marketing gyakornoki pozíciót egy natúrkozmetikai cégnél. Ott én voltam az egyetlen gyakornok, több felelősséget kaptam, nyitottak voltak az ötleteimre és kiélhettem a kreativitásomat. Ez nagyon sokat tett hozzá a személyi és szakmai fejlődésemhez is. Szerintem Budapesten rengeteg ingyenes és szuper lehetőség van, hogy fejleszd magad és tanulj. Sok workshopra, tréningre jártam, valamint online is elvégeztem több kurzust is.


Ekkor találkoztam az FMN-el is, 2018-ban. Egy teljesen más világba csöppentem ekkor, egy motiváló és inspiráló közösségbe tartozhattam, ami elképesztő volt. Összesen két évet voltam az egyesület tagja és marketing divízióban tevékenykedtem. Fantasztikus élményekkel gazdagodtam itt. Ekkor már a baráti társaságommal ellentétben engem jobban foglalkoztatott a szakmai fejlődés, illetve a kapcsolatok kialakítása és itt az FMN-ben hasonló gondolkodású embereket ismerhettem meg. Azóta is nagyon ajánlom minden ismerősömnek a szervezetet és bízom benne hogy sok ambíciózus nő fog még kikerülni az egyesületből.Volt-e olyan dolog amit másképp csinálnál vagy esetleg hamarabb elkezdted volna a karrierépítéssel kapcsolatban?


A tudatos karrierépítést sosem lehet elég hamar elkezdeni. Próbáljunk odafigyelni a kapcsolati háló kiépítésére már az egyetem alatt is, hiszen Magyarországon a munkaerőpiacon nagy előnyre lehet szert tenni ha megfelelő kapcsolati hálóval rendelkezel. Az ELTE-n töltött három évet sem bántam meg. Minden egyes behatás ami ér minket az életünk során formál minket és az a 3 év amit ott töltöttem ha nem is szakmai téren de személyiség téren mindenképp fejlesztett és nem tartom hibának hogy elvégeztem a szakot, mert már azzal is egy picit közelebb kerültem ahhoz, hogy rájöjjek mit szeretnék csinálni, hogy rájöttem arra, mit nem.


Hogyan indítottad el a saját vállalkozásodat?


A korábbi főnököm alapított egy szépségipari marketing ügynökséget, ahová később jelentkeztem is mint gyakornok. Itt két évet töltöttem, talán ez volt az egyik legmeghatározóbb szakmai tapasztalatom. Itt rengeteg féle feladatba beleláttam, megtapasztaltam milyen egyszerre több ügyféllel dolgozni, hogyan építjük fel a projekteket, több ügyfél közösségi média felületeit is én vittem, nagyon széleskörű tudásra és tapasztalatra tettem itt szert, itt töltöttem a szakmai gyakorlatomat is. Ezután kezdtem vállalkozni, ami valójában egy váratlan döntés volt. Az ügynökség már csak oktatóközponként funkcionált tovább, így nem tudtam ott maradni teljes állásban. Döntenem kellett, hogy vagy Budapesten maradok és keresek egy új munkahelyet vagy pedig hazaköltözöm a barátomhoz Egerbe és elindítom a saját vállalkozásomat. Nem tudtam, hogy melyik lenne a helyes döntés, viszont sok-sok tanakodás és mérlegelés után végül hazaköltöztem és belevágtam a saját vállalkozásom felépítésébe. Utólag visszagondolva, örülök ennek a kezdő lökésnek, magamtól lehet nem lett volna elég bátorságom ebbe belevágni.


Milyen nehézségekkel kellett/kell szembenézned egyéni vállalkozóként?


Szerencsésnek mondhatom magam, mert olyan körülmények között kezdtem vállalkozni, ami nagyon megkönnyítette az elindulást, rengeteg kapcsolatom volt már a szépségipar területén, a korábbi ügynökség ügyfelei közül sokan jöttek át hozzám, így már volt egy minimális ügyfélköröm rögtön az indulásnál.

Általában az egyéni vállalkozóknál szerintem az időbeosztás egy nagyon nehéz dolog. Ez nyilván előny is tud lenni, de ha nincs elég önfegyelmed megnehezítheted a saját munkádat. Valamint saját magadat kell motiválni a munka elvégzésére.

A vállalkozói életforma igazából egy hatalmas önismereti út, ezalatt az 1 év alatt rengeteg mindent tanultam magamról, teljesen más gondolkodást igényel, hogy ebbe belerázódj és elrugaszkodj az alkalmazotti hozzáállástól. És persze sok vállalkozó, persze teszem én magam is, átesünk a ló túloldalára és szinte reggeltől estig csak dolgozom, annyira élvezem és belemerülök a munkába hogy elfelejtek megállni és pihenni. Próbálom tartani magam ahhoz, hogy hétfőtől péntekig dolgozom és a hétvégéim szabadok.

A másik dolog ami szerintem minden vállalkozónál nehézség az elején, az a pénz és az érték, hogyan határozzuk meg mennyibe kerül a szolgáltatásunk vagy termékünk? Ez főként azért nehéz mert az alkalmazotti létben teljesen hozzá vagyunk szokva egy idő alapú árazáshoz és ebből nagyon nehéz kilépni és áttérni egy érték alapú árazásra, ami a vállalkozóknál jellemző.


Mi volt a fő ok, ami miatt a közösségi média világában alakítottad ki a vállalkozásodat? Mi vonzott benne?


Nálam a közösségi média szeretete felhasználóként kezdődött. Nagyon aktív felhasználója voltam akár az Instagramnak és akár a Facebooknak. Én voltam mindig az a csaj aki folyamatosan posztolt imádtam ott lógni, tartalmat fogyasztani és gyártani, imádtam azt a sok lehetőséget amit a közösségi média kínált szóval kezdetben főként felhasználóként szerettem meg nagyon a platformokat. Majd amikor bekerültem a marketing világába, akkor megtanultam, hogy hogyan tudom ezt a tudást átültetni az üzleti életbe. Úgy éreztem, hogy ez az a terület, ahol minden kompetenciámat kamatoztatni tudom. Mindig is olyan munkát szerettem volna, ahol emberekkel és kommunikációval foglalkozhatok, ahol kreatív lehetek, ami változatos és ahol alkothatok. Ezen a területen mindezt megélhetem, ezért úgy érzem, ez a tökéletes szakma számomra.


Mivel foglalkozol pontosan, milyen szolgáltatásokat lehet nálad igénybe venni?


Alapvetően a vállalkozásomnak két fő területe van, az egyik az oldalkezelés, a másik pedig az oktatás. Oldalkezeléssel azoknak a vállalkozóknak segítek, akik nem szeretnének ezzel foglalkozni és inkább kiszervezik a marketinget egy szakemberhez. Felépítünk egy kommunikációs és egy tartalomstratégiát és ez alapján én készítem el a tartalmaikat.

Az oktatást talán még jobban élvezem, ez egy három hónapos mentor programból áll, aminek a keretei között olyan vállalkozóknak tudok segíteni, akik fejlődni szeretnének a közösségi média marketingben. Minden hónapban más területen van a hangsúly, fokozatosan vezetem be őket ebbe a világba és mutatom meg nekik ezt a gyakorlatban is. Folyamatosan keresem az új lehetőségeket, nemrég felvettem az arculattervezést is a palettáim közé. Mindig is imádtam grafikákat készíteni és szerkeszteni, de az, hogy segíthetek életre kelteni egy márkát a tudásommal és kreativitásommal az valami elképesztő.Milyen árnyoldalai vannak ennek a szakmának?


Az egyik legnagyobb árnyoldala a közösségi média marketingnek az az, hogy nagyon-nagyon gyorsan változik. Szinte minden héten jön ki valamilyen új frissítés, funkció, változik az algoritmus. Nagyon nehéz ezekkel lépést tartani. A másik, amit kiemelnék, hogy sokan úgy tekintenek a social media marketingre, mint egy biztos receptre, ami mindenkinek mindig és mindenhol működik. Sajnos ez nincs így, lehet, hogy ami pár hónappal ezelőtt még működött, az most már nem fog. Nem mellesleg minden iparágban, minden célcsoportnál más és más működik. Folyamatosan tesztelni kell és böngészni a statisztikákat, és próbálgatni, hogy mi az ami be fog válni.

A harmadik dolog pedig, hogy sokszor az emberek türelmetlenek a social media marketinggel kapcsolatban és azonnal szeretnének kiemelkedő eredményeket elérni. A márka és közösségépítés mind hosszútávú stratégiák, amihez idő és türelem kell, nem lehet siettetni a folyamatokat és nagyon sok időt és energiát kell belefektetni ebbe, akkor is, ha szakértő segíti a folyamatokat.


Hogyan képzed magad és maradsz naprakész az aktuális trendekkel?


Folyamatosan igyekszem követni a külföldi trendeket, esettanulmányokat, kutatásokat. De ami ennél is lényegesebb, az a tesztelés. Mind a saját, mind az ügyfeleim profiljain próbálgatnom kell, hogy mi az, ami működik és mi az, ami nem. Továbbképzések terén pedig kurzusok és e-bookok hada van a gépemen, már most összegyűjtöttem, hogy a karácsonyi szabim alatt milyen kurzusokat akarok megnézni és elvégezni, szerintem a fejlődést és a tanulást sosem lehet abbahagyni főleg egy ilyen gyorsan változó területnél, mint amiben én dolgozom.


Melyek azok a tulajdonságok, amelyekkel rendelkezni kell, ha valaki a közösségi média marketinggel szeretne foglalkozni?


Ebben a szakmában szerintem nagyon sok képességre szükség van. Fontos, hogy tudjunk stratégiában gondolkodni és átlátni a folyamatokat és igényeket, szükséges egy marketing pszichológiai háttér is ahhoz, hogy ezeket jól fel tudjuk mérni és meghatározni azt, amire a célcsoportnak szüksége van. Viszont közben analitikusan is kell tudni gondolkodni, mérni az eredményeket, elemezni és optimalizálni. Emellett rendkívül kreatívnak kell lenni, jól kell tudni kommunikálni, szöveget írni, képet szerkeszteni. És persze tudni kell változni és rugalmasnak lenni, mert ez egy rendkívül gyorsan változó iparág. Én is mindig ilyen voltam. Sok dologban voltam jó, de nem tudtam volna kiemelni egy olyan dolgot, ami kifejezetten az erősségem. Ez a változatosság az, amit különösen szeretek a munkámban.


Köszönjük, hogy végigolvastátok cikkünket, ha tetszett kövessetek bennünket Facebookon, Instagramon és LinkedIn-en is. Hamarosan érkezünk újabb, érdekesebbnél érdekesebb bejegyzésekkel!

392 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A következő blogbejegyzésünkben Cselényi Flóra, 5. generációs FMN alumna mesél az egyetemi élményeiről, külföldi tanulmányi tapasztalatairól és arról, hogy milyen a Google-nél dolgozni. Flóra a Budape