Keresés
  • Spisák Dorottya

A diákszervezetektől a Google irodájába

A következő blogbejegyzésünkben Cselényi Flóra, 5. generációs FMN alumna mesél az egyetemi élményeiről, külföldi tanulmányi tapasztalatairól és arról, hogy milyen a Google-nél dolgozni. Flóra a Budapesti Corvinus Egyetem kereskedelem és marketing alapszakán kezdte tanulmányait, majd szintén itt végezte marketing mesterképzését is a CEMS master in international management képzéssel párhuzamosan. Az egyetem alatt számos tanulmányi versenyen vett részt, valamint több diákszervezet tagja is volt az Effemine mellett, például ÖCSI, KeX és CEMS board tag is volt.


Marketing mesterszakra jártál és elvégezted a CEMS

master in international management képzését is. Miért

ezeket a szakokat választottad?


Egyrészt a marketing iránti érdeklődésem nem múlt el az alapszak elvégzése után, ezért úgy döntöttem, tovább is elmélyednék benne. Másrészt kicsit lustaságból: mivel tudtam hogy a CEMS MIM program párhuzamos elvégzése – amit mindenképpen meg szerettem volna csinálni a külföldi elismertsége és nemzetközi vonulata miatt – dupla annyi kreditet és csoportmunkát fog jelenteni, az “alap” mesterszakkal kicsit egyszerűsíteni is akartam az életem.


2) Milyen volt Belgiumban tanulni/élni? Mik a

tapasztalataid a külföldi képzésekkel kapcsolatban?


Louvain La Neuve, ahol én tanultam, egy igazi diák paradicsom, ha az ember szereti az egyetemi közösségeket és az elég speciális bulikat, Belgium pedig nagyon jól bejárható diák pénztárcával is. A brüsszeli sült krumplikat és waffeleket azóta is visszasírom. Az én élményem első sorban a közösségi aspektus és személyiségfejlődésre gyakorolt hatás miatt nagyon pozitív, 3-4 olyan barátom is lett a külföldi tanulmányok alatt, akikkel mind a mai napig tartjuk a kapcsolatot és megmaradtunk mini közösségnek. Ami a tanulmányokat illeti, a követelmények nagyjából hasonlóak voltak, mint a Corvinuson, de az értékelés sokkal szigorúbb volt.


Több különböző diákszervezet tagja is voltál az egyetem

alatt. Miért javasolnád a diákszervezeti tagságot az egyetemistáknak?


Leginkább azt élveztem a diákszervezetekben, hogy a csoportmunkák során olyan emberekkel dolgozhattam együtt, akiket a mai napig inspirálónak tartok. Azt hiszem, a gyakorlati tapasztalatszerzés mellett itt is a közösségeket emelném ki: az egyetemen szerintem alapvetően nehezebb megtalálni ezt, viszont ha az ember diákszervezetekhez, szakkollégiumokhoz csatlakozik, jobban megtapasztalhatja ezt a részt és magához hasonló, tenni vágyó emberekkel találja körülvéve magát.


Van kedvenc Effemine-es élményed? Ha igen, mi az?


Három dolog is azonnal eszembe jutott erre a kérdésre válaszolva: az egyik egy siófoki nyári tábor, ahol nagyon jól éreztük magunkat az évfolyammal, egy Görög Ibolya tréning az etikettről, ami nagyon új volt nekem, mint téma, talán ezért is maradt meg nagyon, és a HVG-s állásbörze, ahol nagyon sok emberre voltunk hatással a különböző tanácsadási programokkal, amikben én is részt vettem.


Mi volt életed első szakmai munkahelye? Melyik volt a legmeghatározóbb?


Nagyjából az alapszak utolsó évétől dolgozom, az online marketing világa ekkor kezdett érdekelni. Először student brand manager leaderként dolgoztam az Ecosim-nél, ahol sok ilyen jellegű feladatom volt. Az első “igazi” 20 órás gyakornokságom a nyári diákmunkák után a Magyar Telekom belső ellenőrzési osztályán volt - nem mondhatnám, hogy megszerettette velem a multis környezetet, de akkori céljaimnak megfelelt. Legmeghatározóbb pedig egyértelműen a Google. A külföldi felévem elvégzése után, gyakornoki hely keresése közben arra jöttem rá, hogy a nagy multik közül egyedül a Google-nél tudom magam elképzelni, így jelentkeztem a nyári business internship programukra 2015-ben. Azóta is itt vagyok, különböző pozíciókban dolgozom, már több mint 5 éve.


Milyen kihívásokkal találkoztál pályakezdőként?


Részemről a nagy kihívás az volt, hogy az egyetem elvégzése után nem igazán tudtam magam semmilyen cégnél – a Google-en és nagy tanácsadócégeken kívül – elképzelni dolgozni. Mivel a családomban nem gyakori a vállalkozói hajlam sem, ekkor még fel sem merült bennem ez az ötlet sem. A gap year, mint lehetőség, akkoriban szintén nem volt opció nekem, így hát mégis csak arra szántam el magam, hogy jelentkezek néhány céghez, ami aztán a vártnál jóval egyszerűbb és pozitívabb eredményt hozott, hiszen rögtön a diplomázásom után bekerültem a Google-höz.


Miért választottad a Google-t és hogyan sikerült a céghez kerülnöd?

Az egyetem elvégzése után még nem igazán éreztem úgy, hogy szeretném abbahagyni a tanulást, ezért nagyon vonzónak tűnt a Google Campus, tele korombeliekkel, színes babzsákokkal - mint egy következő egyetem. Persze elérhetetlen álomnak gondoltam az egészet, de azért amikor külföldi szakmai gyakorlati helyet kellett keresnem a CEMS-es vállalati projekt befejezése és szakdolgozat után 2015-ben, a vesztesek nyugalmával mégis csak kitöltöttem a Google nyári gyakornoki programjára a jelentkezést. A sors fintora, hogy végül a magyarországi iroda talált meg egy gyakornoki pozícióval - bár külföldit kellett találnom, úgy éreztem, ez a lehetőség megéri, hogy halasszam egy évvel a CEMS diplomázást. Így kerültem 2015 nyarán gyakornokként a budapesti irodába, aminek végén a dublini irodába jelentkeztem full time pozícióra, és ez is összejött. Kezdődhetett a szinte következő Erasmusnak is betudható rész az életemben a dublini költözéssel 2016-ban.


Milyen a szervezeti kultúra a Google-nél?


Alapvetően mátrix. Két nagy terület van: ENG (Engineering) és GBO (Global Business Org), ezen belül pedig ezernyi csapat terméktől, funkciótól függően. Hogy melyik csapat mennyire start up-szerű vagy hierarchikus, az persze nagyban eltér, alapvetően a GBO rész, ahol én is dolgozom, és ahol például a sales és marketing terület is van, már eléggé összehasonlítható egy multicég működésével, csak talán színesebb, rugalmasabb - de azért a tech szektorban ez a működés már eléggé általános.


Mikor kezdett el érdekelni a tréningek és workshopok

területe?


Szerintem onnan ered ez az érdeklődés, hogy az egyetemen a kedvenc kurzusom a cases on international business strategy volt, ahol minden héten esettanulmányokat dolgoztunk ki és prezentáltunk. Szerettem már itt is a csoportmunkát (persze nagyon számít a csapat), és érdekesnek tartottam a dinamikát, ami eközben kialakul. Később főleg a Google-nél nyílt rá lehetőségem, hogy ügyfeleknek, egyetemistáknak, középiskolásoknak tartsak tréningeket és workshopokat, és nagyon élveztem/élvezem munkámnak ezt a részét.


Milyen tréningeket szoktál tartani? Melyik a kedvenced?


Digitális marketinghez kapcsolódó témákban tartok tréningeket általában, illetve design thinking facilitator is vagyok, a creative skills for innovation lab pedig a kedvencem.


52 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése